Hieronder kunt u veel gestelde vragen en antwoorden zien.


Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?
Nee, in principe niet. Bij een goede regenbui regenen ze schoon. Alleen als er (Sahara)zand op ligt kun je met een tuinslang de panelen schoonspuiten. Mits dit mogelijk is uiteraard. Gebruik geen schuursponzen of schoonmaakmiddelen! 

 

Ik hoor de omvormer tikken, klopt dit?
Ja en dit kan geen kwaad. Dit betekend dat omvormer gaat starten (bij zonsopkomst) of stoppen (bij bewolking, regen of zonsondergang)

 

De omvormer wordt warm, kan dit kwaad?
Omvormers worden inderdaad warm en dit kan geen kwaad. Indien deze niet meer vast te houden is kun je beter contact opnemen.

 

Ik heb schaduw, kan ik dan wel zonnepanelen laten plaatsen?
Ja, wij werken met stringomvormers die schaduwmanagement hebben. Hierdoor kunnen ze, beter dan vroeger, omgaan met (beperkte) schaduw op een deel van de zonnepanelen. In sommige gevallen raden wij ook dan micro-omvormers aan. Deze zitten dan onder elk paneel en zo heeft 1 paneel in de schaduw geen effect op de andere panelen.

 

Hoe lang gaan de zonnepanelen en omvormers mee?
Zonnepanelen slijten helaas en hierdoor verliezen ze elk jaar iets van hun capaciteit. De meeste merken verliezen +/-10% in 10 jaar tijd van hun capaciteit en na 25 jaar is dit meestal nog +/- 80%. Zie hier uit de datasheets van 2 verschillende merken zonnepanelen een voorbeeld:

Op zonnepanelen zit meestal 10 tot 12 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie. Zie ook de 2 grafieken hierboven, na 25 jaar meestal nog +/- 80% vermogen.

Voor wat betreft omvormers: stringomvormers gaan meestal 10 jaar mee. De micro-omvormers gaan 25 jaar mee en dus de levensduur van een zonnepaneel.

 

Moet ik kiezen voor een stringomvormer of een micro-omvormer?
Dit hangt echt af van het dakvlak en de schaduw. Normaal gesproken installeren wij stringomvormers, zeker de moderne omvormers kunnen goed omgaan met een (beetje) schaduw van een schoorsteen. Bij meer schaduw is het verstandiger om een micro-omvormer te nemen. Dit bekijken wij altijd terplekke en bepalen zo de optimale opstelling!

 

Hoe lang duurt het voordat in de investering terugverdien?
Dit hangt van meerdere factoren af: aantal zonnepanelen t.o.v. het verbruik en de energiekosten. Wij kunnen een schatting maken bij een offerte maar dit zit, op moment van schrijven, tussen de 4 en 7 jaar.

 

Waarom is het vermogen van mijn omvormer lager dan het vermogen van de zonnepanelen bij elkaar?
Dat klopt inderdaad en noemen we overdimensioneren. De omvormer gaat dan op enorm zonnige dagen aftoppen (zie grafiek hieronder). Dit komt omdat de omvormer minder vermogen kan omzetten dan het totale vermogen van de zonnepanelen bij elkaar. De omvormer start wel eerder op omdat het opstartvermogen van omvormer eerder wordt bereikt. Dit is ongeveer vanaf 6 a 8% van het totaal vermogen van de omvormer.

Voordelen:

  • Omvormer start eerder op en gaat later uit
    Hierdoor wordt er eerder en beter gebruik gemaakt van de omvormer. 
  • Hogere opbrengst
    Een omvormer werkt het beste onder een zware belasting. Dit is rond het maximum vermogen van de omvormer zelf. Bij een omvormer met minder vermogen bereik je dit maximum eerder. 
  • Goedkoper
    Dit omdat een omvormer met minder vermogen goedkoper is dat een omvormer met meer vermogen.

 

Wat kosten zonnepanelen?
Veel gestelde vraag! Hierop valt geen eenvoudig antwoord te geven. Dit hangt namelijk af van:

  • Het soort dak (plat of schuin)
  • Type dak (pannen, EPDM, enz)
  • Aansluiting elektra (meterkast of wasmachinegroep)
  • Ruimte en staat van de groepenkast
  • Beschikbare ruimte voor zonnepanelen. Deze zijn tegenwoordig al 110cm breed en 175cm hoog.

Wel is het vooraf goed om uit te zoeken wat uw huidge stroomverbruik is zodat we de installatie zo goed mogelijk kunnen aansluiten op uw specifieke situatie.

Neem contact op met ons en we komen graag langs voor een vrijblijvende offerte!